Vorige
Wellton Care volgt opleiding Rouw, Verlies, Trauma en Herstel in Spanje

De partner in het verslavingsproces

Wie er achter blijft

Ik sprak, nog niet zo lang geleden, met de echtgenote van een man die kampte met verslavingsproblematiek. Haar echtgenoot was opgenomen in een kliniek vanwege zijn verslavingsproblematiek. Zij bleef achter, thuis, met de kinderen.

Welkome rust maar ook leegte

Op het moment dat haar echtgenoot was opgenomen in de kliniek voelde ze een welkome rust maar tegelijk voelde ze een raar soort leegte, ze vond het moeilijk om te omschrijven, het voelde ook als een storm. En ze was moe, heel erg moe. Wat in hemelsnaam was haar overkomen? Wie was zij in deze storm? Wat hadden de kinderen nodig? Waar is de verbinding met mijn echtgenoot, is er nog verbinding? En hoe moeten we verder als hij uit de kliniek komt?

Niet gehoord en niet gezien

Ze belde met de kliniek met de vraag om meegenomen te worden in het proces van haar echtgenoot. Met een beroep op de privacyregels werd zij niet gehoord en niet gezien op de wijze waarop zij en haar kinderen dat nodig hadden. Haar vele vragen konden niet beantwoord worden. Het maakte haar nóg machtelozer. We horen vaak dat de partner niet wordt meegenomen in het proces. Dat is, gezien de regelgeving, helaas begrijpelijk. De reguliere zorg heeft te maken met regelgeving, waaronder de privacywetgeving.

Wellton Care: anders dan de traditionele hulpverlening

Bij Wellton Care doen we dit anders. Wij helpen en counselen vanuit het hele systeem. De belangrijke betrokken personen, vaak zijn dat de partner, de kinderen, de familie en vrienden, worden ook daadwerkelijk betrokken. Wij werken vanuit de thuissituatie: daar waar het gebeurt, daar waar gedronken werd, daar waar gebruikt werd, daar waar de terugvallen waren. Maar ook daar waar de verbinding ligt, daar waar de kinderen zijn, daar waar geleefd wordt en ja ook, daar waar wellicht vanuit verbinding en liefde gebouwd kan worden.

Zijn wij dan niet aan regelgeving gebonden? Ja, ook wij zijn aan de bestaande regelgeving gebonden en wij volgen die zeker ook. Onze werkwijze is echter dusdanig en dat kan praktisch ook doordat wij vanuit de thuissituatie werken, dat wij commitment en goedkeuring van het hele systeem vragen, iedereen is erbij, iedereen is betrokken. We doen het samen. En natuurijk zijn er ook bij ons situaties waarin wij het systeem (nog) niet kunnen betrekken, om welke reden dan ook. Dat zijn echter uitzonderingen. De standaard is dat onze cliënt en de partner, de kinderen en familie allemaal gehoord en gezien worden, met alle pijn en vreugde, met alles erop en eraan.

De noodzaak om het hele systeem te betrekken

Wij vinden de aanwezigheid van de partner, de kinderen, de familie en vrienden in het herstelproces om verschillende redenen belangrijk.

  1. Ondersteuning en begrip
    Verslaving heeft vaak een grote impact op het hele gezin, op de familie en vrienden. Bij Wellton Care leggen wij aan de parnter, kinderen, familie en vrienden uit wat verslaving inhoudt. Dat doen wij omdat het helpt om te begrijpen wat verslaving inhoudt, wat de oorzaken zijn en wat het herstelproces omvat. Dit kan bijdragen aan meer begrip en geduld binnen het gezin.
  2. Herstel van relaties
    Vaak zijn relaties door een verslaving beschadigd, soms zijn er conflicten en meestal zien we dat er hoe dan ook een emotionele afstand is ontstaan. Bij Wellton Care zijn we gericht op het herstellen van relaties. We kijken samen naar de verbindingen en indien mogelijk, richten we ons op herstel daarvan.
  3. Gezinsdynamiek
    We zien vaak stress, conflicten of ongezonde gewoonten in een gezin of familie die ertoe leiden dat een verslaving in stand blijft. Door het gehele gezin te betrekken in het proces, kunnen we naar ongezonde partronen kijken en samen bezien hoe we die kunnen doorbreken, zodat er een gezondere dynamiek in het gezin mag ontstaan.
  4. Preventie van mede-afhankelijkheid
    Soms houdt een verslaving stand mede doordat partners en/of kinderen onbewust de verslaving in stand houden door problemen te verbergen of het verslavingsgedrag te vergoeilijken. We gaan dan samen met de partners en/of kinderen bekijken hoe zij deze patronen kunnen doorbreken, hoe zij zichzelf goed kunnen beschermen en hoe zij hun parnter, vader of moeder op een gezonde manier kunnen ondersteunen in het verslavingsproces.
  5. Emotionele verwerking
    Woede, verdriet, teleurstelling: dat zijn veelal de emoties die wij zien binnen een gezin, binnen de familie of binnen een vriendengroep. Wij proberen iedereen, samen, maar ook afzonderlijk, neem te nemen in hun eigen proces van herstel. We laten zien hoe je ruimte kunen creëren om emoties te uiten en te verwerken en wat kan helpen (en dat kan bij iedereen anders zijn) in hun eigen proces.

Maatwerk

Uitzonderingen daargelaten, werken wij altijd met het gehele systeem vanuit de situatie waarin het herstel plaatsvindt. We passen ons aan op de situatie zoals die is en gaan samen voor het maximaal haalbare. We leveren maatwerk.

Meer weten over onze werkwijze?

Wil je meer weten of over onze werkwijze, bel ons dan gerust voor meer informatie. We vertellen je graag over hoe wij werken en of dat past of aansluit in jouw situatie.

Neem gerust contact met ons op!